Tidligere kommunal topleder: Derfor fejler mange strategier i det offentlige
Der skal både visioner og de rigtige redskaber til, når en organisation skal skifte retning. Det gælder ikke mindst i det offentlige, hvor strategien ofte sander til i langsomme og besværlige arbejdsgange, mener tidligere kommunal topleder.
Hvordan går det egentlig den nye strategi, der blev søsat under stort ståhej sidste år?
Alt for ofte er der intet sket, så strategien ender med at blive glemt, mens den samler støv på en hylde. Når vi nærmer os slutningen af året, er der en projektleder, der ringer rundt til alle de involverede, spørger ind til målene og plotter svarene ind i et regneark. Det er en alt for tung og for langsom proces. Faktisk er langsom og gammeldags eksekvering en af de vigtigste forklaringer på, at så mange strategier aldrig bliver ført ud i livet.
Det mener Claus Stensgaard Jensen, der har arbejdet 25 år på direktionsplan i forskellige offentlige organisationer, og i dag er CFO i den danske virksomhed DecideAct, som har udviklet en platform for strategieksekvering.
"I alle de offentlige organisationer, jeg har arbejdet i, har det været noget med, at man ringede og 'fulgte op' en gang om året, når man havde vedtaget en strategi og sat sig nogle konkrete mål; hvad enten det handlede om politiske mål, økonomi, tilfredshed, klima eller noget helt tredje. Så plottede man det ind i et regneark, og nogle gange fandt man ud af, at man overhovedet ikke havde ændret noget af det, man ønskede at ændre. Og så var der gået et år. Det siger sig selv, at det ikke er en optimal proces,” siger Claus Stensgaard Jensen.
Forskningen viser, at tre ud af fire strategier aldrig bliver ført ud i livet. Det gælder ikke mindst i det offentlige, hvor der hvert år bliver udstukket strategiske mål fra både politikere, direktion og andre myndigheder. Derfor har DecideAct ikke mindst øjnene rettet mod den offentlige sektor med deres platform for strategieksekvering.
DecideActs platform kan måle, hvor man er i forhold til strategien, på en lang række parametre på tværs af organisationen. Platformen giver et øjebliksbillede af den nødvendige indsats, hvilket gør det muligt at korrigere hurtigt – fuldstændig som man har økonomisystemer, der gør det muligt at handle med det samme, hvis budgetterne skrider.
“Direktionen skal have muligheden for at gå ud og følge strategieksekveringen i realtid"
Claus Stensgaard Jensen, CFO, DecideAct
"Direktionen skal have muligheden for at gå ud og følge strategieksekveringen i realtid, gå helt ud i yderste led, og se, hvor de ansvarlige er henne. Og hvis man ser, at der ikke er sket noget, eller retningen er forkert, så har man tid til at korrigere, så man stadig kan nå i mål," siger Claus Stensgaard Jensen, der mener, at den rigtige strategieksekvering også kan betyde mere ambitiøse og visionære strategier.
"Jeg kender ikke nogen ledere, der synes, at det er sjovt at stå i en situation, hvor man i slutningen af året må erkende, at de mål, man er blevet pålagt, ikke kan lade sig gøre. Derfor er der en tendens til at man ikke sætter barren højere, end man ved, man er i stand til at nå. Hvis man kan sætte barren højere, så bliver man selvfølgelig mere ambitiøs over tid," siger Claus Stensgaard Jensen, der understreger, at den offentlige sektor har nogle særlige udfordringer i forhold til strategieksekvering.
Offentlige institutioner er ofte underlagt krav fra flere forskellige sider – f.eks. er rammerne for en kommunes arbejde reguleret af såvel krav fra staten, kommunalbestyrelsen, fagudvalg, kommunens direktion og eksempelvis også af målsætninger inden for miljø og klima.